Now Reading
E-tjenesten og PST har mye å svare på om metodene de bruker | Qasim Ali

E-tjenesten og PST har mye å svare på om metodene de bruker | Qasim Ali

Når du utgir deg for å være en leder så er du allerede med på å motivere og psykisk påvirke dine følgere mot et mål.

Saken om Shamima Begum var det første jeg tenkte på da jeg leste avsløringen til VG om at en hemmelig agent for etterretningstjenesten spilte rollen som en IS-leder, og varslet om planer for et terrorangrep i dagene før barskytingen i Oslo 25. juni i fjor.

Sommeren 2022 avdekket BBC at canadisk etterretning smuglet den 15 år gamle London-jenta, Shamima Begum, inn til Syria for syv år siden. Narrativet frem til da var at hun dro frivillig over den syriske grensen for å delta i terrorgruppen IS. I etterkant har hun angret, og det britiske passet ble tatt fra henne. Hun er statsløs. Til den dag nekter den britiske regjeringen å ta henne imot som sin borger.

E-tjenestens metoder

Flere har reagert på at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mottok et varsel om et terrorangrep i dagene før skytingen der to mennesker ble drept. Varselet kom fra E-tjenesten, og PST vurderte det til at det var såpass vagt at de ikke varslet Oslo politidistrikt.

Jeg har enda ikke lest om at noen reagerer på metodene etterretningen har brukt.

Dette var ikke bare en agent som fisket etter informasjon, men som utga seg for å være en leder i terrororganisasjonen Den islamske staten (IS). Det er noe helt annen enn å utgi seg for være en lettere radikalisert venn i et miljø, for så å fiske etter informasjon.

Agenten har faktisk utgitt seg for å være leder i den mest brutale terrororganisasjon i nyere tid.

Det som hittil har kommet frem om 25. juni-terroren er helt utrolig. Historien er gjenkjennbar for de som har fulgt med på spionseriene 24 og Le Bureau.

Hvilken betydning har agenten hatt for gutta som allerede var overbevist av ideologien til IS, som i tillegg har kommet i kontakt med en av lederne i en terrororganisasjon som de digger? Hvordan har den kontakten påvirket miljøet og gjerningsmannen? Kan det muligens ha tvunget frem et angrep?

See Also

Her er det ikke snakk om unge, uskyldige gutter, men voksne menn som er overbevist av en ideologi som har skapt mye frykt og terror.

En mentor, en gudfar

Slike ledere har en stor påvirkning. Jeg husker veldig godt da Ubaydullah Hussein i Profetens Ummah fikk kontakt med britisk-pakistankse Anjem Chaudry. Han var en kjent, karismatisk skikkelse i vesten som støttet terrorideologi. Mange av de yngre gutta så på han som sin mentor, nærmest gudfar. Da eskalerte det med tilhengere og interessen for å bli fremmedkrigere økte. Hvilken rolle agenten har spilt før skytingen mot London pub gjenstår å se, men den virker å være på grensen.

Etterretningen og PST har mye å svare på om metodene de bruker. Når du utgir deg for å være en leder så er du allerede med på å motivere og psykisk påvirke dine følgere mot et mål. Det jeg oppriktig lurer på er hvor mange andre unge mennesker har blitt lurt av etterretningstjenestens dobbeltagenter til å tilslutte seg IS, og hvorfor?

Jeg håper flere journalister stiller PST og etterretningstjenesten de kritiske spørsmålene – spesielt etter slike avsløringer.

Angrepet kunne muligens ha vært avverget når informasjon om et terrorangrep foreslå – spesielt ettersom at begge involverte i terrorangrepet var på deres radar. De skulle ha blitt tatt tidligere.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.