Now Reading
Muslimer og barnevernet

Muslimer og barnevernet

Jeg husker det som om det var igår. Jeg skulle sette opp et radio program om barnevern og skulle få noen gjester på lufta.

Det jeg husker er en replikk fra en gjest, en pakistansk gjest som sa noe slikt.

«Du vet at oppdrar du barna i Norge så er dem ikke dine? De pengene staten gir deg for ungen til dem er 18 år gammel betyr at det er DEM som eier barna. Har du råd og du ikke vil at barna skal bli påvirket som du mener er ikke bra for dem, så flytter du til et annet land»

Det er noe lignende jeg hører fra mange andre. Det showet hadde jeg rundt år 2002, og nå er det ca 20-21 år siden. Men har ting endret seg? Har de blitt forverret? Hører jeg noe lignende nå også?

Ja, det gjør jeg.

Siden 1994 fra dagen jeg var på lufta for første gang til nå, har jeg tatt opp dette tema utallige ganger. Jeg snakker med somaliere, arabere, tyrkere, pakistanere, marokanere, og nesten alle andre nasjonaliteter som jeg møter – spesielt muslimer som ofte havner i «trøbbel» med barnevern.

Hva sier de foreldrene er problemet dem har med barnevern?

Vi blir ikke hørt, sier noen. Dem tenker ikke på vegne av barna og ødelegger vår familie, sier resten.

Jeg har gått inni noen situasjoner for å skjønne hva som har skjedd med de familiene og barna deres. Jeg mener å ha skjønt at det er gang på gang at barnevern går ut av veien for å gjøre en liten sak til noe så stort at familiene mister ikke bare et barn, men alle tre/fire barn dem har. Det sier barnevern er for barnas egen sikkerhet.

See Also

Jeg føler at det er ikke sånn det bør være. Ja, det kan være en sannsynlighet at noen foreldre virkelig ikke kan passe på barna sine, jeg er kjent med noen saker der moren ikke var til stede, eller faren var ikke på plass når det trengtes. Så ja, det er fullt mulig at en gang iblant så klarer barnevern å ta ut et barn fra foreldre som muligens hadde gjort livet helvete for ungen, men de sakene vi ser rundt hele tiden om barnevern lyver ikke heller.

Hva er bekymringen til muslimske familier som mister barna sine?

Den største bekymringen jeg har fått med meg som familier deler med meg er at dem ikke får velge å ha ungen sin til å bo med en muslimsk familie, dvs muslimske fosterfamilie. Det er ikke mange, men alhamdulillah det begynner å bli en del familier som vil ta imot barna. Men det er noe krav, og familiene må være selvfølgelig stabile selv om dem får en del penger som kan regnes ut som lønn for å passe på ungene. Det er krevende, og jeg kjenner noen familier som har fått en del barn dem har passet på.

Men hvorfor liker ikke muslimske familier barnevernet?

Det er ganske mange grunner som jeg har fått med meg. Det som er på toppen av lista er at dem kan ikke disiplinere barna som dem vil. Og her snakker jeg ikke om å slå, det er ikke lov ifølgende Islam heller. Her snakker jeg om å sette grenser, noe som ikke blir lett når foreldre prøver å si noe så får dem barnevern på nakken. Jeg husker godt en familie som mista alle fire barna sine bare fordi moren sa til eldste datter på 11 år at du får ikke en mobil. Hun sa det litt for høyt, og dattera tok det opp med skolen og nevnte at hu ble slått og barnevern kom og tok alle fire barna, inkludert en liten baby på noen måneder. Det syns jeg var ekstremt trist og jeg kunne ikke tro at barnevern kunne gå så langt ved å «kidnappe» en baby fra moren hennes.